Meer over mij…

Foto’s maken… een (kort) moment vastleggen in een beeldopname.

Ooit ben ik begonnen met een analoge Olympus compactcamera om vakantiefoto’s te nemen. Hierna kwamen mijn eerste digitale Pentax compactcamera’s. In het najaar van 2014 na de aanschaf van mijn Lumix (blauwe-) compactcamera, kreeg ik het in mij om meer met mijn foto’s te gaan doen. Vanaf dat moment ben ik begonnen met mijn website Mijn Kijk op Dingen. Foto’s plaatsen op het internet. Met de vele activiteiten in mij had ik ( …en heb ik nog steeds) vaak een fotocamera bij me. De activiteiten zijn divers en daar mag ik graag foto’s bij nemen. Naast de Lumix die ik net benoemde neem ik mijn foto’s met mijn Pentax spiegelreflex en mijn Olympus systeemcamera.

In 2017 deed bij mij de mogelijkheid voor, om de fotografie in mij in een professionele vorm te verkennen. Dit in de Vakopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Een opleiding waar ik in een brede oriëntatie, in diverse aspecten van fotografie veel heb meegekregen en heb ervaren. Fotografie en cameratechnisch, maar ook in het organiseren van fotomomenten om de foto heen. Foto’s maken is meer dan alleen een sluiterknop van een fotocamera bedienen.

In mijn professionele leven is de fotografie één van mijn professionele vaardigheden. Naast de fotografie ben ik actief in het technisch tekenwerk, in de engineering van technische installaties. Een begrip in de technische wereld is BIM. Bouwen, Informeren en Modelleren.

In mijn fotografie hanteer ik het als volgt;

Beeldend; mijn foto’s moeten bij mij een veelzeggend sfeer uitstralen. Beeldtaal en fascinatie, het moet een beleving, gewaarwording en/of interesse oproepen.

Intensifiëren; ik mag graag mijn foto’s krachtiger maken door deze intenser te maken. Zodat de beleving in het bekijken van mijn foto’s groter wordt.

Modelleren; binnen de fotoranden van mijn foto’s moet het beeld compleet zijn. Van daaruit verteld de foto zijn beeldtaal. Dit in een samenspel door contouren van vormen, kleur en het licht.

Mijn interesse in de fotografie is breed. Natuur en landschap, reportage, thema en product. Daar voel ik mij thuis en daar kan ik veel in betekenen. Voor die ene foto in één van de voorgenoemde onderwerpen kan ik en wil ik mijn fotocamera graag op richten en deze nemen.

Met een foto-groet, Arend-Jan Loozeman