Koningsdag werd Woningsdag

Op maandag 27 april 2020 was het Koningsdag. Een dag dat in Nederland normaal gesproken feestelijkheden zouden zijn gehouden ter gelegenheid van de verjaardag van onze Koning Willem Alexander. Traditioneel gaat dan het koninklijke gezin op deze dag samen met familieleden het land in om daar de feestelijkheden bij te wonen en beleven.

Nu met de Corona werd het helemaal anders. Alle bijeenkomsten waarin ook, werden niet toegestaan. Zo ook in het vieren van Koningsdag. Dat moest thuis beleefd worden en dat was niet gezellig. In plaats van Koningsdag werd het Woningsdag genoemd. Wij Nederlanders moesten het beste van maken en dat thuis.

Als troost waren er herhalingen te zien op televisie van voorgaande Konings- en Koninginnedagen. Een beetje saai was dat, maar goed… ’s Morgens werden de klokken geluid, er was een digitale kleedjesmarkt en ’s middags kon een ieder thuis het glas heffen als toost op de koning. Hoe ongezellig kun je het bedenken.

Maar… Op zondag de 26e april, een dag voor Woningsdag waren onder strikte geheimhouding in Olst gearriveerd Koningin Maxima en Koning Willem Alexander. Dit voor een eigen Koningsdag en hierbij in een eigen programma. Beginnend bij het voormalige gemeentehuis in Olst liepen zij een wandelroute af en hierin konden zij de sfeer meekrijgen hoe Woningsdag 2020 de volgende dag zou gaan worden.

Om de wandelroute mee te genieten is er de volgende fotoserie. Hopelijk is deze koninklijke wandeltocht een mooie stimulans om wanneer het kan en mag, de eerstvolgende normale Koningsdag weer voluit te vieren.

……en zo voerden het Koninklijke paar over de IJssel naar huis toe. Met de belevenissen van een Woningsdag wat in 2020 als een alternatief op Koningsdag werd doorgebracht. Laat de invloed van die grote C… op onze Oranje feestelijkheden maar gauw minder worden.


Noot van mijzelf, Arend-Jan uit…

Deze fotoserie heb ik op zondag 26 april 2020 op mijn eigen Facebook profiel geplaatst. Wat ik toen niet kon bedenken was dat deze fotoserie zeer veel likes opleverde en dat deze veelvuldig werd door gedeeld. Dat heeft mij toen echt doen verrassen. Elk afzonderlijk reactie beantwoorden ging door de zovele reacties niet meer en heeft mij toen tot een volgende Dankjewel gebracht…